۱۴۰۲ فروردین ۱۳, یکشنبه

کشف و ضبط سنگ نگاره دوران ساسانی در فرودگاه لندن

گشت مرزی بریتانیا یک محموله قاچاق به ارزش تقریبی ۳۰میلیون پوند را در فرودگاه استانتسد کشف و توقیف کرد. سوداگران سنگ‌نگاره دو هزار ساله را به طرزی جاهلانه از یک صخره کنده‌اند. قرار است اثر را به موزه ملی ایران تحویل شود.یک اثر مهم دوره ساسانی که برای حراج در بازار سیاه هنری به بریتانیا ارسال شده بود، در فرودگاه لندن کشف و توقیف شد. این سنگ نگاره یک متری، ظاهرا برای عادی ‌نشان دادن محموله به شکلی سردستی بسته‌بندی شده بود.

کارشناسان زمان تراشیده شدن اثر را حدود ۲۰۰۰ سال و بهای تقریبی آن را ۳۰میلیون پوند ارزیابی کرده‌اند. البته این اثر باستانی به علت نادر بودن نمی‌توان قیمتی واقعی بر آن گذاشت.

سنگ نگاره، بخشی از یک نقش برجسته صخره‌ای است و مردی را در قرن سوم پس از میلاد نشان می‌دهد. سوداگران آن را به شکلی ظالمانه و زاویه‌دار، با فرز از بستر اصلی کنده و بریده‌اند.

دکتر سنت جان سیمپسون، متصدی ارشد و باستان‌شناس در بخش خاورمیانه موزه بریتانیا در این باره گفته است: «بریدن اثری از یک “صخره زنده” حدی بی‌سابقه از شقاوت است.»

بیشتر بخوانید: طرح مجلس برای خرید و فروش آثار باستانی؛ “ویرانی میراث فرهنگی ایران”

این کارشناس، سنگ‌نگاره را اثری منحصر به فرد معرفی کرده که به دوره امپراطوری ساسانیان (۶۵۱- ۲۲۴پس از میلاد) تعلق دارد: « این متعلق به دوره‌ای است که ایران مرکز امپراطوری قدرتمندی بود که از سوریه تا قفقاز و آسیای مرکزی امتداد داشت و پایتخت آن تیسفون در جنوب بغداد کنونی بود. ساسانیان رقبای قدرتمند روم بودند و امروزه به خاطر ظروف نقره و شیشه تراش‌شان مشهورند.»

به اعتقاد او محموله را عمدا به این شکل ناشیانه بسته بندی کرده بودند که در چرخه کاغذبازی مرسولات حرفه‌ای نیفتد و جلب توجه نکند.

اثر کشف شده از یک سنگ آهکی که در سراسر ایران یافت می‌شود تراشیده شده و به همین دلیل نمی‌توان محل دقیق آن را مشخص کرد. البته از میان حدود ۳۰ نقش برجسته صخره‌ای دوره ساسانی، اکثر آثار در استان فارس قرار دارند.

روزنامه گاردین به نقل از سیمپسون می‌نویسد: «ما حدس می‌زنیم که سنگ‌نگاره از جایی در منطقه شیراز آمده باشد، زیرا نظر سبک، شبیه به یکی از شناخته شده در منطقه است. فکر می‌کنم این احتمالاً بخشی از یک زمینه بزرگ باشد و ممکن است قطعات بیشتری وجود داشته باشد.»

بیشتر بخوانید: حدود ۶۰۰ هزار شیء تاریخی در دوره احمدی‌نژاد از موزه ملی خارج شده‌اند

این باستان‌شناس ارشد گفته که فقدان کتیبه، شناسایی فرد تصویر شده در سنگ‌نگاره را غیرممکن می‌کند اما پوشش او نشان می‌دهد که فردی عالیرتبه به حضور شاه رسیده باشد.

گاردین می‌نویسد، پرونده این قاچاق در اینترپل و آژانس ملی جرم و جنحه بررسی شده و موزه بریتانیا نیز سنگ‌نگاره را تعمیر کرده است. هر چند بسته بندی، فرستنده و گیرنده را مشخص کرده اما تا کنون کسی را در این رابطه دستگیر نکرده‌اند.

موزه بریتانیا از ایران برای سه ماه مجوز نمایش سنگ نگاره را گرفته و سپس آن را به موزه ملی ایران تحویل می‌دهد.

کاردار جمهوری اسلامی در لندن از گسترش همکاری‌ طرفین در مبارزه با قاچاق اموال فرهنگی و حفاظت از میراث فرهنگی بشر استقبال کرده است.



source

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر