دلار بازار آزاد یکبار دیگر به کانال ۲۴ هزار تومان برگشت. جهش ناگهانی قیمت صبح امروز، پیش از ساعت ۱۱ که موعد رسمی و معمول شروع کار بازار است، آغاز شد و تا ظهر دلار بیتابانه حداقل ۷۰۰ تومان نسبت به روز پنجشنبه هفته گذشته گران شد. این عدد نسبت به کف قیمت دلار در سال جدید حدود سه هزار و ۱۰۰ تومان بیشتر و در مقایسه با سقف قیمت یعنی ۲۵ هزار و ۹۰۰ تومان، حدود هزار و ۹۰۰ تومان کمتر است.
نشانههای افزایش قیمت دلار، پنجشنبه و جمعه در معاملات پشتخطی مشاهده شده بود. جایی که دلالها قیمت ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان را تحویل گرفتند و با تکیه بر یک سری شایعه منفی درباره احتمال تعویق مذاکرات هستهای بر طبل گرانی کوبیدند.
بهانه آنها انتشار گزارش روزنامه واشنگتن پست بود که در آن به دولت آمریکا توصیه شده تا زمان مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاستجمهوری در ایران، تکلیف مذاکرات هستهای را روشن نکند. انتشار این خبر، جوی هیجانی به بازار ارز داد و دلالها عصر جمعه قیمت دلار را در معاملات عمده بین خودشان تا ۲۳ هزار و ۴۰۰ تومان افزایش دادند.
قطعا پیشنهاد یک روزنامه نمیتواند برای جو بایدن و دولتش تعیین تکلیف کند، اما در کمال شگفتی تجربه نشان داده وقتی این اخبار منتشر میشوند، فعالان بازار آزاد ارز زود تحت تاثیر قرار میگیرند و هیجان زده رفتار میکنند.
اینطور که پیداست، بازار آزاد آنقدر بیتاب بوده که تاب و تحول صبر کردن را نداشته؛ بنابراین قیمت دلار تا ظهر مثل آب خوردن به ۲۴ هزار تومان رسید. تقریبا سه هزار تومان بیشتر از کف قیمت در سال جدید.
در همین حال یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه به نظر میرسد که رویکرد حاکمیت کشور تعامل باز با دنیا نیست، گفت: با فرض برداشته شدن تحریمها چالش ایران با نظام بینالمللی به پایان نمیرسد. این پیشبینی بسیاری از صاحبنظران روابط بینالملل و سیاسی و اقتصادی است که این چالش را در سالهای آینده هم خواهیم دید و احتمالا درصدی از این تحریمها به دلیل تغییر دولت در آمریکا، تغییر دولت در ایران، تشدید رقابتها و تنازعات منطقهای ما با کشورهای خلیج فارس، امریکا، اسراییل و دیگر کشورهایی که در عراق و سوریه حضور دارند، برمیگردد.
پدرام سلطانی افزود: این روند فشار اقتصادی بر کشورمان را مجددا افزایش میدهد. میدانیم که در آمریکا، جمهوری خواهان مخالف بازگشت به برجام هستند و اگر این موضع تقویت شود یا اگر از رفتارهای منطفهای (رژیم) ایران گزکی بگیرند میتوانند به توافقی که در حال انجام است آسیب بزنند.
عضو شورای عمومی فدراسیون جهانی اتاقها(ICC) با اشاره به عوامل دیگری که میتوانند آثار لغو تحریم را خنثی کنند، اظهار داشت: به دلیل همین موضوعی که به آن اشاره شد (چالش با نظام بینالمللی) کشورهای غربی و سرمایهگذاران بزرگ مانند شرکتهای چند ملیتی نه فقط در غرب حتی در چین هم به سرمایهگذاری و تعامل با ایران نگاه بلند مدت نخواهند داشت چراکه پیشبینی آنها احتمال برگشت تحریمها است.
source https://www.azadegy.de/?p=25512
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر