میرزای رزاز میگوید: «حالا که پروتئینهای حیوانی و اقلام دیگر از جمله لبنیات گران شده، باید با گروه پروتئینهای گیاهی جایگزین شوند. به صورت کلی حبوبات جایگزین مناسبی برای پروتئینهای حیوانی است. موادغذایی دیگری هم هست که هم منبع پروتئین هستند و هم کلسیم. دست کم کلسیمی که از طریق لبنیات دریافت نمیشود، در این گروهها یافت میشود.»
آنطور که عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بهشتی میگوید: «از جمله منابع غنی گیاهی کلسیم، میتوان سویا، لوبیای سفید، لوبیا چیتی، اسفناج و کلم را نام برد که میتواند جایگزین لبنیات شود.» این در حالی است که بر اساس دادههای مرکز آمار ایران متوسط قیمت حبوبات در مردادماه ۱۴۰۰ نسبت به سال گذشته بیش از ۵۰ درصد افزایش قیمت داشته است.
رئیس انجمن تغذیه ایران ادامه میدهد: «وقتی دسترسی به پروتئین و لبنیات نباشد، ارزانترین غذایی که میتوان تهیه کرد منابع سرشار از کربوهیدرات است. پایه این منابع سرشار از کربوهیدرات، نان، برنج، سیبزمینی و ماکارونی است.»اما همین منابع جایگزینی کربوهیدرات از جمله برنج ایرانی حدود ۴۲ درصد و ماکارونی بیش از ۲۰ درصد افزایش قیمت داشتند. ضمن اینکه نان هم در تابستان جاری بیش از ۵۰ درصد گران شد. به عبارتی گرانی این اقلام با جیب افراد جامعه همخوانی ندارد و حتی جایگزین کردن منابع گیاهی را نیز برای آنها سخت میکند.
موضوعی که زهرا کاویانی، کارشناس اقتصادی نیز آن را تائید کرد. او گفت که مردم نتوانستهاند جایگزینی برای مواد غذایی حذف شده داشته باشند. وضعیتی که سوتغذیه مردم ایران را جدی میکند.به عبارتی اگرچه رئیس انجمن تغذیه ایران توصیه میکند که مردم مواد غذایی ارزانتر را جایگزین مواد غذایی گران کنند اما کاویانی میگوید مردم توان اقتصادی این جایگزینی را ندارند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر